Besmele-i Şerif Pictures, Images and Photos

Thursday, May 21, 2009

AL-QURAN..

"Bacalah al-Quran kerana ia akan datang pada Hari Akhirat kelak sebagai pemberi syafaat kepada tuannya."
-Riwayat Muslim-

Huraian Pengajaran Hadis:
1. Al-Quran merupakan kalam Allah dan perlembagaan yang kekal abadi. Allah telah menurunkanya kepada manusia sebagai panduan dalam mengharungi kehidupan agar dapat mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

2. Membaca Al-Quran merupakan satu ibadah yang boleh menghampirkan diri seseorang itu kepada Allah s.w.t. Pahalanya amat besar iaitu sesiapa yang membaca satu huruf daripada Al-Quran, ganjarannya satu kebaikan dan sepuluh ganjaran yang sama dengannya. Selain itu, ia juga boleh memberi syafaat di hari akhirat kelak.

3. Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ada menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Perumpamaan Mukmin yang membaca Al-Quran adalah seperti limau yang mempunyai bau yang harum dan rasanya sedap. Manakala perumpamaan mukmin yang tidak membaca Al-Quran pula adalah seperti tamar yang tidak ada bau tetapi rasanya manis dan sedap."

4. Membaca Al-Quran hendaklah dilakukan dengan beradab sebagai menghormati kalimah Allah di antaranya ialah seseorang itu hendaklah berada dalam keadaan suci (berwudhu') dan membaca dengan teliti dan perlahan, menjaga makhraj (bertajwid) serta memperelokkan suara sekadar yang termampu.

5. Pembacaan Al-Quran yang paling baik ialah apabila difahami apa yang dibaca. Dengan ini barulah seseorang itu akan dapat merasai nikmatnya yang sebenar..

No comments:


"Orang yang terlalu memikirkan akibat daripada sesuatu keputusan atau tindakan, sampai bila-bila pun dia tidak akan menjadi orang yang berani.." -Saidina Ali-

"The secret of success is constancy in purpose.."