Besmele-i Şerif Pictures, Images and Photos

Friday, September 16, 2011

GARDEN KNOWLEDGE AND VIRTUE.....Perjuangan Bermula

Assalamualaikum w.b.t....

Lama betul rasanya aku tak meng'update' blog ni. Nak kata xde masa, memang taklah...masih lagi free tanpa sebarang assignment mahupun project. Jawapan yg paling tepat adalah malas dan ketandusan idea...

Sekarang, semuanya x seperti dulu...kalau kat UIA PJ dulu semuanya dekat..semuanya senang...sekarang ni, rasakan..nak pergi kafe pon terasa kejauhannya...apatah lagi nak pergi kulliyyah (fakulti)...kalau dulu, 5 minit sebelum start kelas baru nak terhegeh-hegeh jalan menuju ke kelas...sekarang ni, sekurang-kurangnya setengah jam awal dah kena jalan pergi kelas....haha...tapi, ada jugak kebaikannya bila aku ditempatkan di mahallah (asrama) hujung dunia ni...at least leh jgk exercise...alang2 cuti panjang dulu melepak je kerja....

Kalau dulu, bilik sebelah bilik dobi je...anytime, boleh basuh baju...ye lah, dulu sibuk dengan project2...bilik dah macam ape..sekarang ni, tempat dobi, jauh nun di blok yg paling depan...aku plak tinggal di blok yg paling hujung dalam Mahallah Maryam...tempat monyet2 duk bergayut...nasib baik bilik aku depa x pernah lg masuk nak curi makanan....xpe lah, course aku sekarang dah x perlu nak berumah tangga kat studio macam kwn2 aku yg amik course architecture, landscape architecture, applied art and design.....tp aku still lg kena involve dgn drawing...just utk working drawing je lah...yg penting aku x perlu lagi nak design, mendesign lagi...

hopefully, aku boleh survive dengan course aku sekarang..aku x perlu lagi nak potong jari aku macam dulu lagi....arap2, jgnlah ade sangkut dlm mana2 subject...kalo sangkut, mmg abislah...sbb mostly QS subjects pre-requisite subjects...amin...azam baru....semangat baru........get 3.00 above every sem........

Tadi baru je check result utk interview Biasiswa Skim Latihan Tenaga Pengajar Teknikal (SLTP)...hahaha...and as i guess mmg x dpt...mungkin bukan rezeki aku utk jd tenaga pengajar nih....xde talent maybe...haha..it's okay...proceed je lah dgn PTPTN...JPA, malas nak ckp...mmg dah tau jawapan dia.......




whatever it is..bersyukur dengan apa yg ada...apa yg kita inginkan dalam hidup ini tak semestinya kita dapat..Allah knows the best....definitely...

Aku memerlukan kekuatan utk melawan perasaan sendiri...dan aku tahu, Allah dah tetapkan semua yg berlaku dan bakal berlaku...susah dan memang susah....meminjam kata-kata seorang teman, semuanya akan indah pada waktu dan ketikanya...peliharalah hati ini..agar aku bisa menggapai cintaMu...mendambakan kasihMu....lorongkan aku ke jalanMu........amin.....

Utamakan apa yang perlu diutamakan....laksanakan tanggungjawab yg dipertanggungjawabkan...semoga Allah mempermudahkan segala urusan......amin




note: plan for this weekend- will be going to Art Shop, Taman Melawati...jalan-jalan cari T-square, drafting tools and A1 tracing paper......(sape suruh tinggalkan T-square kat rumah...=,=')

2 comments:

IvoryandBrown said...

salam, hartini.. =D

it's me Erin.. How are you this semester? Hope everything's fine.. I guess now you are a QS student huh? I'm glad for you...

Just started GC 2 weeks ago and IBE last week... quite challenging so far especially for GC... as I've studying science for the past 6 years...

Anyway, good luck for this semester and I pray hard for you getting JPA scholarship for the upcoming sem..

Regards,
Erin

hartini said...

wslm sis erin...:)
so far, everything's fine...because no need to be involved in designing...hehe...yeah, now officially i'm being a QS student,..now, i've to be 'ulat buku' to know all the things regarding construction field....frankly, i still know nothing about this kind of area...but it seems very interesting to learn...

Yeah, same goes to me for the back previous months...for me, its so tough...but, i had to pass through all this...and i'm pretty sure, u can do that...n everything gonna be fine...just need a bit sacrification..

thanx sis...pray for my success...hopefully, i'll get 3.5 above cgpa in order to fight for JPA for the upcoming sem...XD


"Orang yang terlalu memikirkan akibat daripada sesuatu keputusan atau tindakan, sampai bila-bila pun dia tidak akan menjadi orang yang berani.." -Saidina Ali-

"The secret of success is constancy in purpose.."